Gravenstraat
Bijdrage tussendoortjes
Steeds meer kinderen hebben een ongezond gewicht doordat ze meer eten dan ze nodig hebben: hierdoor raakt de energiebalans verstoord. De energie uit het eten die ze niet verbruiken hoopt zich op als lichaamsvet. Waardoor je kind zwaarder wordt. De hoeveelheid voeding die een kind binnen moet krijgen verschilt per kind en per dag. Dit hangt af van de activiteiten die er gedaan worden. Wij zullen echter alleen ingaan op de bijdrage van tussendoortjes.

Gezonde tussendoortjes
Naast de drie hoofdmaaltijden op een dag eten we vaak tussendoortjes, maar weet u hoeveel u er per dag eet? Eten gaat tegenwoordig vaak onbewust, zeker bij kinderen is het belangrijk om elk tussendoortje echt als %u2018eetmoment%u2019 te zien. Door een vast eetmoment in te bouwen zal het kind weten wanneer er gegeten wordt, wat er voor zal zorgen dat ze op andere momenten minder snel om eten zullen vragen. Bovendien voorkomt dit ook het gedachteloos eten (1)
De richtlijnen vanuit de gezondheidsraad zijn maximaal 4 tussendoortjes per dag (dit geldt al bij peuters). Maar 2 tot 3 is beter. Dit is belangrijk zodat de tanden niet te veel beschadigen, maar ook voor het gewicht.

Bij meer tussendoortjes krijgt het kind misschien meer energie dan nodig (2)
Kinderen zijn gek op snacken. Thuiskomen, schooltas in een hoek gooien en de kasten open trekken. Op zoek naar wat lekkers. Snacken is het probleem niet. Het gaat er wel om wŠt er gesnackt wordt. En hoe groot de snack is. Bovendien wil je als ouder niet de hele dag met gezond eten bezig zijn en gun je je kind ook wat lekkers. Maar vergeet niet dat gezond en lekker elkaar niet in de weg staan.

Voorbeelden van gezonde tussendoortjes
Fruit, volkerenbiscuit, soepstengel, rijstwafel, doosje rozijnen, komkommer, wortel, krentenbol, mueslibol, 1 tussendoorkoek (sultana, evergreeen zijn per 2 verpakt maar 1 is echt genoeg), kinderkoekje, lange vinger.
  • Als je wel iets te snoepen wilt geven: vast moment van de dag (zo leert het kind dat doorzeuren geen zin heeft)
  • Kaas, worst/chips bevatten veel calorieŽn en verkeerd vet dus kunnen beter niet te vaak worden gegeven
Suiker
Suiker geeft een energiestoot, maar vergeten wordt dat dat ook weer hťťl snel leidt tot een energiedŪp. Hierdoor zullen de kinderen alleen nog maar meer trek in snoep en frisdrank krijgen. Suiker heeft dan ook echt een verslavende werking. Hoe minder suiker je kind binnenkrijgt, hoe minder de drang ernaar zal worden. (3)
U kunt zich voorstellen dat de hersenen al die pieken en dalen van het bloedsuikergehalte (het bloedsuikergehalte heeft te maken met de regulering van suiker in het lichaam) niet kunnen bijbenen. Dat kan zich uiteindelijk gaan uiten in een verslechterd denk- en concentratievermogen, maar ook in gedragsproblemen.

In plaats van suiker kun je ook natuurlijke ingrediŽnten gebruiken om te zoeten: bijvoorbeeld fruit

Dranken
Drinken kan ook onder de noemer 'tussendoortjes' vallen.
Fristi en vruchtensappen worden vaak aan kinderen gegeven,dit is geen slechte keuze, maar wat vaak vergeten wordt is dat deze dranken veel suikers bevatten.
Limonadesiroop, yoghurtdrank en vruchtensap vergroten daarom de kans om dikker te worden (ook op later leeftijd) maar ook voor de tanden is het slecht. Ook frisdranken met koolzuur bevatten veel suiker (ongeveer 20-25 suikerklontjes per liter!) en nemen alleen dorst weg maar niet de honger. Je krijgt dus veel calorieŽn binnen die weinig voor je doen. (4)