Zoeken
12oktober2018
Onderstaande links worden wekelijks bijgewerkt. Onder de...
12oktober2018
Gravenstraat
12oktober2018
gevraagd
MARIA MONTESSORI
Op 31 augustus 1870 wordt in Chiaravalle in ItaliŽ, als enig kind van een welgesteld echtpaar Maria Montessori geboren. Na haar lagere school gaat Maria naar een technische middelbare school. Wanneer zij in 1886 met groot succes haar diploma behaalt, wil zij medicijnen gaan studeren, iets dat voor een meisje in die tijd zeer ongebruikelijk was. In 1892 krijgt zij het voor elkaar zich aan de universiteit van Rome in te schrijven. Als vrouw moet zij veel maatschappelijke weerstanden overwinnen om die studie af te kunnen maken. Uiteindelijk wordt zij op haar 25e de eerste vrouwelijke arts in ItaliŽ. In bovenstaande periode strijd zij ook voor de rechten van vrouwen. Zij is na haar afstuderen afgevaardigde naar een internationaal vrouwencongres in Berlijn. Al snel werkt zij als stafassistente in een psychiatrische kliniek. Als arts groeide haar reputatie zeer snel; zij stond bekend om haar zorg en geduld. Al snel kreeg zij steeds ook meer kinderen te behandelen van het Universitair Kinderziekenhuis.
Tijdens haar werken met kinderen ontdekt zij het belang van sociaal-pedagogische hulp. Zij bestudeert werk van Itard en Sťquin, die geloofden dat kinderen met een geestelijke stoornis eerder speciaal onderwijs nodig hadden dan speciaal medische zorg. ook deze kinderen kunnen leren, alleen moet de onderwijsmethoden aan hun mogelijkheden worden aangepast. Dit was het moment dat onderwijs wordt voor Maria Montessori.
In 1998 neemt zij, op verzoek van de gemeente Rome de leiding op zich van het Orthopedisch Instituut alwaar zij ontdekt dat: Als kinderen met een geestelijke stoornis al zoveel meer presteren dankzij betere leermethoden, gezonde kinderen ook veel beter kunnen presteren. Zij besluit om filosofie en psychologie te gaan studeren om die gezonde kinde
ren beter te kunnen begrijpen.
 
Opnieuw krijgt Maria Montessori de kans om directrice te worden van een school en zij doopt die school: "Casa dei Bambini", dat 'Kinderhuis' betekent. De school ligt in een armenwijk van Napels en is een school en een huis tegelijk voor de kinderen. Dat geeft de ouders direct de mogelijkheid om te gaan werken zonder de zorgen van de kinderen. Maria liet materiaal maken dat

voor de kinderen was: kleine tafeltjes en lage stoeltjes en kasten, alles op kinderformaat en door de kinderen zelf te verplaatsen.
Ook mochten de kinderen i.p.v. werken aan een tafeltje, ook op een kleedje op de grond werken. Al werkende observeerde zij bij de kinderen opvallende veranderingen. Kinderen veranderden van druk naar rustig en leergierig. Ook merkte zij het bestaan van gevoelige perioden op. Perioden waarin kinderen zich op bepaalde terreinen sneller ontwikkelden dan op andere terreinen, tenminste wanneer de omgeving daarvoor de mogelijkheden biedt. In 1907 werd er een volgende Casa dei Bambini opgericht en ook hier werden dezelfde ontdekkingen gedaan. De pers en de pedagogische wereld reageerden enthousiast. De Montessori-gedachte verspreidde zich langzaam maar zeker over Europa en de rest van de wereld. In Rome en later in Milaan kwamen snel meer Montessorischolen van de grond.
In 1909 gaf zij haar boek "Il Metodo" datzelfde jaar werd deeerste lerarencursus gegeven. Zij reist veel om lezingen te geven en in 1914 komt zij naar Den Haag en even later wordt de 1e Nederlandse Montessorischool aldaar opgericht; in 1916 volgt de 1e Amsterdamse. Deze Amsterdamse Montessorischool had zelfs klassen voor kinderen boven de 12 jaar!
In 1918 vestigt Maria zich in Spanje maar gaat zij de hele wereld over om lezingen te houden. In de 20-er jaren staan er in heel Europa en zelfs in Amerika en AustraliŽ Montessorischolen. In 1929 wordt de AMI opgericht: de "Association Montessori Internationale".
uit, ('De Methode') en in wordt de AMI opgericht: de "Association Montessori Internationale".
Een rumoerige periode
Twee jaar later moeten onder de dictator Mussolini in ItaliŽ alle onderwijzers trouw zweren aan de fascistische staat. Montessori wordt gevraagd 'ambassadrice van de kinderen' te worden; zij weigert dat. Alle Montessorischolen worden in 1934 daarom gesloten in Italie. Door de Spaanse burgeroorlog besluit zij in 1936 ook Spanje te verlaten en vertrok zij naar Nederland, waar zij in Laren een Montessorischool leidde. Op verzoek van Indira Ghandi vertrekt zij voor een periode van 7 jaar naar India om leraren te trainen. Hier ook schrijft zij haar boek "Aan de basis van het leven". In 1946, Maria was toen 76 jaar, keert zij terug naar Nederland waar in 1950 haar boek: "Door het kind naar een nieuwe wereld" verschijnt. Maria bezoekt nog steeds congressen in verschillende landen en geeft cursussen waarin zij de voortgang van haar werk toont. In ItaliŽ wordt Maria in ere hersteld en in 1951 is zij voor het laatst aanwezig op het Internationale Montessoricongres in Londen. Op 6 mei 1952 overlijdt Maria Montessori op 81 jarige leeftijd in haar huis in Noordwijk aan Zee. Zij laat ťťn zoon achter: Mario.

 
Nu leeft zij voort in de namen van vele Montessorischolen in de hele wereld. Voordat de euro zijn intrede deed, sierde het portret van Maria het briefje van 1000 lire en een postzegel, ook stond haar afbeelding op een 200 lire muntstuk geslagen in het internationale jaar van de vrouw in 1980.